A ciklon mögött csütörtöktől már szárazabb légtömeg érkezik, így megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadása. Csütörtökön és pénteken már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, igaz közben ismét fokozódik a ködhajlam, kisebb körzetekben tartósan ködös vagy rétegfelhős időszakok is előfordulhatnak.

Néhány fokkal erősödik a nappali felmelegedés, a kevesebb felhő miatt azonban hidegebbek lesznek az éjszakák, egyre többfelé várható fagy. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szerda: borult idő várható többfelé esővel, záporral, a délutáni órákban azonban fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 5 fok körül alakulnak. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra -1,+2 fok közé hűl a levegő, helyenként köd  is képződhet. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. 

Péntek: változóan fátyolfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, kisebb körzetekben azonban tartósan ködös, borongós időszakok is lehetnek. A változó irányú szél gyenge lesz. Hajnalra -2,+2 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A nappali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak, de a ködös, ködfelhős tájakon 5 fok várható. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a csapadékot okozó frontok elkerülik térségünket. A csendes időben azonban egyre inkább fokozódik a ködhajlam. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, felmelegedés, ősz, fülledt, meleg, köd, zivatar, lehűlés, zápor, csapadék, időjárás