Hétfőn két mediterrán ciklon közötti nyugodt, az átmeneti ködfoltoktól eltekintve száraz idő várható. A hajnali órákban a gyengén felhős, derült tájakon kisebb fagy várható, napközben pedig a több-kevesebb napsütés hatására 5 fok fölé melegszik a levegő. 

Keddre megérkezik a soron következő mediterrán ciklon, így ismét megvastagszik a felhőzet és újabb esőzés kezdődik. 

Szerdán eleinte folytatódik a csapadékos idő, majd a ciklon kelet felé mozdulásával fokozatosan megszűnik az eső. A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, további lehűlés, vagy jelentős enyhülés nem várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet, csapadék nem valószínű. A változó irányú szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő. 

null

Kedd: napközben megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé kezdődik esőzés. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, a derültebb tájakon fagy is lehet. Helyenként sűrű köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 6-8 fok között alakulnak. 

null

Szerda: eleinte többfelé várható eső, zápor, majd délutántól, estétől fokozatosan csökkenhet a csapadékhajlam. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. A délutáni órákra 4-6 fok közé enyhül a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a hét második felében eleinte kissé erősödik a nappali felmelegedés, majd a hétvégén fokozódik a ködhajlam, ismét csökken a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár