Tőlünk délre mediterrán ciklon örvénylik, ennek áramlási rendszerében nedves léghullámok érkeznek fölénk. Péntek napközben délnyugat felől újabb kiterjedtebb esőzés kezdődik, a késő esti órákig helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat.

Szombaton elhagyja térségünket a fő csapadékzóna már csak néhol alakulhat ki kisebb eső, zápor és átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet. Vasárnap azonban már érkezik is az újabb ciklon, ismét esősre fordul az idő. A légörvény hátoldalán hidegebb levegő áramlik fölénk, így további lehűlés várható, a nappali hőmérsékletek már csak 5 fok körül alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Péntek: borult idő várható egyre többfelé esővel, záporral. A változó irányú szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: eleinte borult idő várható, majd napközben átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Szórványosan továbbra is előfordulhat kisebb eső, zápor. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 0,+3 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 5-7 fok között alakulnak. 

Vasárnap: borult idő várható többfelé esővel, záporral.  Az északi szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. A délutáni órákra 3-5 fok közé enyhül a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében is folytatódik a változékony, csapadékos idő. A hét második felében enyhülés valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadék, fülledt, meleg, zivatar, köd, felmelegedés, lehűlés, ősz, front, zápor, időjárás