A következő napokban jelentős átalakulás kezdődik a légkörben, a változékony, csapadékos időt okozó ciklonok és azok frontjai már hazánk térségét is elérik. Szerdán nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A következő 24 órában helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. 

Csütörtök napközben csökken a csapadékhajlam, átmenetileg elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet, majd péntektől újabb nedves légtömeg érkezik fölénk. Időközben  északira, majd északkeletire fordul az áramlás amellyel már hidegebb levegő érkezik fölénk. Fokozatos lehűlés kezdődik, az időszak végén már 10 fok alatti nappali hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: fokozatosan megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Az északira forduló szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam, néhol még a felhőzet is felszakadozhat. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. A délutáni órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. 

null

Péntek: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. A nap második felében többfelé valószínű eső, zápor. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén további lehűlés, illetve időszakos csapadék valószínű. A jövő hét első felében folytatódik a változékony idő, néhány fokkal azonban már erősödhet a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár