A következő napok időjárását egy tőlünk délre kialakuló mediterrán ciklon határozza meg. A ciklon áramlási rendszerében növekvő nedvességtartalmú, hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk. Kedden még előfordulhat kevés napsütés, majd szerdától már többnyire borult idő várható. Több hullámban érkeznek majd az esők, záporok, csütörtök reggelig helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Fokozatosan mérséklődik a nappali felmelegedés, az időszak végén már többnyire 10 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban rövid napos időszakok is lehetnek. Néhol előfordulhat kisebb eső. A délkeleti szél gyenge lesz. A nappali hőmérsékletek 10-13 fok között alakulnak. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: napközben megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Az északira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A nappali hőmérsékletek 10-13 fok között alakulnak. 

Csütörtök: többnyire borult idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Eleinte még többfelé, majd napközben már elszórtan várható eső, zápor. A változó irányú szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 9-11 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a hétvégén is nedves levegő alakítja időjárásunkat, főleg szombaton lehet újabb jelentős eső. További lehűlés várható, lesznek helyek ahol már napközben sem lesz melegebb 5-6 foknál. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, meleg, felmelegedés, lehűlés, zápor, front, köd, ősz, zivatar, csapadék, időjárás