Pénteken azonban egy mediterrán ciklon hatására jelentős változás kezdődik időjárásunkban. A ciklon csapadékzónája a délutáni, esti órákban éri el hazánkat, így ekkortól már többfelé várható eső, zápor. A hőmérsékletekben még nem lesz lényeges változás, a délutáni órákra 15 fok fölé melegszik a levegő. 

Szombaton is marad a változékony, esős idő, legfeljebb az esti óráktól csökken majd a csapadékhajlam. A ciklon hátoldalán már hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk, így mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Csütörtök: többnyire felhős, néhol tartósan ködös idő várható, helyenként azonban kevés napsütés is lehet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak, az magasabb értékeket a gyengén felhős tájakon mérhetjük. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő. 

null

Péntek: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és a délutáni ,esti óráktól már eső, zápor is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. 

null

Szombat: borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: vasárnap még előfordulhat kisebb eső, majd a jövő hét elején csökken a csapadékhajlam, visszatér az eseménytelen idő. Eleinte mérséklődik, majd kissé erősödik a nappali felmelegedés, de az éjszakák hűvösek lesznek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár