A front mögött szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, így tovább csökken a csapadékhajlam, már csak elszórtan alakulhat ki futó zápor. Keddtől egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a frontok már elkerülik térségünket.

Több-kevesebb napsütésre mindenhol számíthatunk, igaz az éjszakai órákban megjelennek a ködfoltok. Erősödik az éjszakai lehűlés, a szélvédett völgyekben 5 fok alá hűlhet a levegő, napközben pedig 20 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, elszórtan előfordulhat rövid futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 7-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. 

Szerda: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg erősebben megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő, de helyenként ennél hidegebb is lehet. Néhol köd is képződhet. A délutáni hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a hét második felében is folytatódik a csendes őszi idő. Közben ismét erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már kevéssel 20 fok felett alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, felmelegedés, front, ősz, lehűlés, zápor, zivatar, meleg, nyár, csapadék, időjárás