A következő napokban azonban már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a frontok elkerülik hazánkat. Megnyugszik az idő, csapadék már egyre kisebb eséllyel fordulhat elő. Időnként ugyan megnövekedhet a fátyol vagy gomolyfelhőzet, de közben hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. A kevesebb felhő miatt viszont hidegebbek lesznek az éjszakák, a szélvédett helyeken talajmenti fagy is előfordulhat. A nappali hőmérsékletekben egyelőre nem várható lényeges változás. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. Késő estére 10-13 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő, de néhol ennél hidegebb is lehet. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

null

Péntek: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg kissé a felhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 3-6 fok közé hűl a levegő, de a mélyebben fekvő szélvédett tájakon talajmenti fagy is előfordulhat. Helyenként köd is kialakulhat. A nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén további enyhülés várható, helyenként már 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A napsütés mellett előfordulhatnak felhős időszakok, de csapadék még nem valószínű. A jövő hét elején azonban ismét egyre többfelé várható eső, zápor. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár