Északnyugati áramlással változó nedvességtartalmú hűvös léghullámok érkeznek fölénk, így egyelőre marad a változékony, az ilyenkor szokásosnál néhány fokkal hűvösebb idő. Főleg hétfőn fordulhatnak elő szórványosan esők, záporok, de közben kevés napsütésre is számíthatunk.

Keddtől már szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, több lesz a napsütés, futó zápor már csak néhol fordulhat elő. Jelentős enyhülés azonban továbbra sem várható. Éjszakánként 5 fok közelébe hűl a levegő, napközben pedig kevéssel 20 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Hétfő: gyakran lesz felhős az ég, emellett azonban napos időszakok is lehetnek. Eleinte többfelé, majd napközben szórványosan várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. Késő estére 10-13 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órákra 5-8 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

Szerda: változóan gomolyfelhős, többnyire napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 5-8 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a hét második felében anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz csendes, száraz, többnyire napos idő várható. A hétvégéhez közeledve fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, felmelegedés, fülledt, front, zápor, lehűlés, csapadék, meleg, nyár, zivatar, időjárás