Az átvonult markáns hidegfront mögött északnyugati áramlás alakul ki amellyel váltakozó nedvességtartalmú, hűvös léghullámok érkeznek fölénk. Vasárnap napközben szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, így szakadozott lesz a felhőzet és hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüthet. Késő estétől azonban már egy újabb felhő és csapadékzóna éri el térségünket, így ismét elered az eső.

Valamelyest emelkedik a hőmérséklet, de a szél miatt nem lesz kellemes a hőérzetünk. Jelentős enyhülés a jövő hét első napjaiban sem várható.

Éjszakánként 5 fok közelébe hűl a levegő, a nappali hőmérsékletek pedig továbbra is 20 fok alatt alakulnak. Időnként felhőzónák vonulnak át felettünk, ezekből szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat, de tartós csapadék nem valószínű. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, tartósabb felhősödés majd az esti óráktól lehet. Napközben csak elszórtan, majd estétől már ismét többfelé lehet eső, zápor. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. A késő esti órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. 

Hétfő: felhős és napos időszakok váltakoznak, néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős lesz. A hajnali órákra 7-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor. Az északnyugati szél élénk lesz. A hajnali órákra 5-8 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől csendes őszi idő várható. A csapadékot adó frontok elkerülik térségünket, több-kevesebb napsütésre minden nap számíthatunk. A jelentősebb felmelegedés azonban továbbra is várat magára.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, nyár, felmelegedés, ősz, lehűlés, front, zivatar, meleg, zápor, csapadék, időjárás