A pénteken érkezett hullámzó hidegfront csak nagyon lassan mozdul el kelet felé, így még szombaton is marad a borongós idő és összességében többfelé várható eső, zápor. Tovább csökken a hőmérséklet, lesznek helyek ahol 15 foknál is hűvösebb lesz.

Vasárnap már gyengül a frontrendszer, csökken a csapadékhajlam, fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Néhány fokot emelkedik a hőmérséklet, a szél miatt azonban nem lesz kellemes a hőérzetünk.

A jövő hét elején még mindig marad a hidegfronti hatás, de számottevő csapadék nem várható. Éjszakánként 10 fok alá hűl a levegő, napközben pedig kevéssel 20 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: túlnyomóan borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órákra 8-11 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 17-19 fok között alakulnak. 

Hétfő: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 7-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében csendes őszi idő várható, számottevő csapadék vagy jelentősebb felmelegedés nem valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, lehűlés, csapadék, ősz, felmelegedés, front, zápor, meleg, zivatar, nyár, időjárás