Egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében ma még meleg, de már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk. A napos időszakok mellett egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Péntektől már a ciklon hidegfrontja alakítja időjárásunkat, így borongós, csapadékos időre számíthatunk. Összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar, de a csapadékhullásban lehetnek szünetek. A ciklon hátoldalán hűvösebb levegő érkezik fölénk, a nappali hőmérsékletek már csak 20 fok körül alakulnak. 
Szombaton további lehűlésre és csapadékra számíthatunk. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délutáni óráktól egyre többfelé várható zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A nappali hőmérsékletek 25-28 fok között alakulnak. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő. 

null

Péntek: gyakran lesz erősen felhős, vagy borult az ég, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. 

null

Szombat: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: vasárnap már várhatóan csökken a csapadékhajlam, kissé javul az idő, majd a jövő héten újabb frontok érik el térségünket. A hőmérsékletek végig az átlagos alatt alakulnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás