A következő napokban egy tőlünk nyugatra kialakuló ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. A légörvény előoldalán délnyugat felől egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Keddtől gyors felmelegedés kezdődik, visszatér a nyárias idő.

Szerdán tetőzik a szeptemberi meleghullám, a délutáni órákban már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Jelentős hőmérsékletváltozás még csütörtökön sem várható, de ekkor már labilis, nedves levegő érkezik fölénk, így egyre több lesz felettünk a felhő és növekszik a zápor, zivatarhajlam. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Kedd: változóan gomolyfelhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. Késő estére 17-20 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. 

Csütörtök: gyakran lesz felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: pénteken egy markáns hidegfront okoz jelentős lehűlést, a nappali hőmérsékletek már csak 20 fok körül alakulnak. Borult idő várható többfelé kiadós esővel, záporral. Szombaton csak lassan, fokozatosan csökken a csapadékhajlam és várhatóan tovább csökken a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, ősz, front, felmelegedés, meleg, nyár, lehűlés, zivatar, csapadék, zápor, időjárás