A következő napokban egy tőlünk nyugatra kialakuló ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. A légörvény előoldalán délnyugatira fordul felettünk az áramlás amellyel ismét egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Keddtől gyors felmelegedés kezdődik, szerdán már 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A melegedéssel együtt azonban növekszik a légköri labilitás is, így ismét több lesz a gomolyfelhő és helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Hétfő: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő. 

null

Kedd: a változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, zápor legfeljebb néhol fordulhat elő. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 10-13 fok közé hűl a levegő, néhol köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

null

Szerda: több lesz felettünk a felhő, de emellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elvétve előfordulhat rövid zápor, zivatar. A délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: csütörtökön még marad a meleg idő, de egy mediterrán ciklon hatására már növekszik a légköri labilitás, egyre többfelé várható zápor, zivatar. Péntektől pedig már a ciklon markáns hidegfrontja alakítja időjárásunkat, így további csapadék és lehűlés várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás