A következő napokban is marad az északnyugati áramlás amellyel továbbra is váltakozó nedvességtartalmú, kissé hűvös levegő érkezik fölénk. Zavartalan napsütésre tehát továbbra sem számíthatunk, igaz jelentős, kiterjedt csapadék sem várható, legfeljebb elszórtan fordulhat elő rövid ideig tartó zápor vagy zivatar. Átmenetileg kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már mindenhol 25 fok alatt alakulnak. Éjszakánként a szélcsendes tájakon köd képződhet és többfelé 10 fok közelébe hűl a levegő. 

Keddtől aztán egy ciklon előoldalán ismét délire fordul az áramlás amellyel már melegebb léghullámok érkeznek fölénk. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Vasárnap: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. A késő esti órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. 

null

Hétfő: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra általában 10-13 fok közé hűl a levegő, de a völgyekben 10 fok alatti hőmérsékletek is előfordulhatnak. Helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. 

null

Kedd: a változóan gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 10-13 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét szerdán tovább melegszik a levegő, visszatér a nyárias idő. Csütörtökön is marad a meleg, de ekkor már egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, így változékonyabbra, csapadékosabbra fordul időjárásunk. Péntektől pedig a ciklon hátoldalán már több fokkal hűvösebb levegő áramlik fölénk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás