Az esőket, záporokat és átmeneti lehűlést okozó hidegfront elhagyja hazánk térségét, mögötte pedig már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. Kezdetben még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben a legtöbb helyen felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

A hétvégén már ismét délire fordul felettünk az áramlás amellyel melegebb levegő érkezik fölénk. Az éjszakák ugyan átmenetileg hűvösebbek lesznek, napközben azonban kevéssel 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Hosszabb-rövidebb napsütésre minden nap számíthatunk, de néhol rövid ideig tartó zápor, zivatar is előfordulhat. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Péntek: változóan gomolyfelhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: változóan gomolyfelhős, többnyire napos idő valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő, a mélyebb völgyekben ennél több fokkal hűvösebb is lehet. Helyenként köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő, néhol köd is képződhet. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a nyáriasan meleg idő, a nappali hőmérsékletek többnyire 25 fok felett alakulnak. Zápor, zivatar elszórtan szinte bármelyik nap előfordulhat majd. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűlés, meleg, ősz, fülledt, felmelegedés, zápor, front, nyár, csapadék, zivatar, időjárás