Átmeneti hidegfrontok, kisebb lehűlések előfordulhatnak majd, a hőmérsékletek azonban gyakran idézhetik a késő nyarat. Nem lesz extrém száraz a hónap, az átlagosnál azonban valamivel kevesebb csapadék valószínű. 

A következő napokban, hetekben jelentősebb hőmérsékleti kontraszt alakul ki Európa felett. Északkeleten már egyre hűvösebb légtömeg halmozódik fel, ugyanakkor délen még tartja magát a hőség, újabb hőhullámok indulnak meg Afrika felől.

A Kárpát-medence környéke a két lögtömeg határán, többnyire az átlagosan melegebb zónába tartozik. Az ütközőzóna miatt azonban gyakran lesz labilis a légkör, így záporok, zivatarok is előfordulhatnak.

A hónap során a nyugat, északnyugat felől érkező hidegfrontok, illetve a délről érkező bizonytalan erősségű meleghullámok váltogathatják egymást.
A hidegfrontok átvonulásakor átmenetileg az átlagos alá hűlhet a levegő, ugyanakkor a ciklon előoldali déli áramlások hatására még 30 fok körüli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak. 

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése szeptemberre.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése szeptemberre. 

3. Ábra: az idő előrehaladtával egyre nagyobb hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki Európa felett. 

4. Ábra: még a hónap első dekádjában újabb felmelegedés kezdődik, visszatérhet a nyárias idő. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jégeső, szeptember, vihar, csapadék, lehűlés, ősz, felmelegedés, zivatar, időjárás, zápor, front