Nyugat, északnyugat felől egy hullámzó frontrendszer éri el hazánkat, ennek hatására átalakulás kezdődik időjárásunkban. Pénteken még ugyan marad a hőség, legfeljebb néhány fokkal enyhül a nagy meleg, de közben fokozatosan növekszik a zivatarhajlam. Napközben bárhol előfordulhat zápor, zivatar amelyek közül egyik-másik heves is lehet. Szupercella, illetve nagyobb területet érintő vonalba rendeződött zivatarrendszer is létrejöhet.

A hétvégén lelassul, hullámot vet felettünk a hidegfront,  így meglehetősen változékony idő várható. Megszűnik a hőség és további záporok, zivatarok, esők várhatók. A csapadék mennyisége és területi eloszlása még bizonytalan, de lesznek helyek ahol jelentősen mérséklődik az aszály. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Péntek: gyakrabban lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte csak néhol, majd a délutáni, esti óráktól már egyre többfelé várható zápor, heves zivatar. A változó irányú szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek még elérhetik a 35-36 fokot. A késő esti órákra 22-25 fok közé hűl a levegő. 

Szombat: gyakran lesz felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órákra 18-21 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak, de a záporos helyeken ennél hűvösebb lesz. 

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős ég, legfeljebb rövid napos időszakok  lehetnek. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, helyenként kiadós csapadék is hullhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-24 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a tartósan csapadékos tájakon mérhejük. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején folytatódik a csapadékos, hűvös idő, majd a hét közepétől javulás kezdődik időjárásunkban. Átmeneti zivatarok még továbbra is előfordulhatnak, de közben ismét melegszik a levegő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, felmelegedés, kánikula, hőség, meleg, tavasz, zápor, nyár, zivatar, csapadék, időjárás