Egy közelgő hullámzó hidegfront előterében ma még igen meleg légtömeg érkezik fölénk, a nappali maximum hőmérsékletek egyes helyeken már megközelíthetik a 40 fokot. Folytatódik a túlnyomóan napos, száraz idő, csak kevés fátyolfelhőzet jelenhet meg az égen. 

Péntek napközben megközelíti térségünket a hidegfront, ennek hatására növekszik a légköri labilitás. A napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól egyre többfelé várható zápor, heves zivatar. 

Kissé már enyhül a rekkenő hőség, de a legtöbb helyen még 35 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. Szombatra erős szél kíséretében megérkezik a frissebb levegő, megszűnik a hőség. Napközben továbbra is előfordulhat zápor, zivatar. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 35-37 fok között alakulnak. Késő estére 28-31 fok közé hűl a levegő. 

null

Péntek: gyakrabban lesz gomolyfelhős az ég, emellett azonban napos időszakok is lesznek. A délutáni óráktól kezdve egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A szél északnyugatira fordul és megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 20-23 fok között alakulnak. A délutáni órákra még 33-35 fokig melegszik a levegő, a zivatarok környezetében azonban már több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

null

Szombat: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali órákra 18-21 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig nem valószínű újabb felmelegedés, kellemes hőmérsékletű nyári idő várható. Időnként nedvesebb levegő érkezik fölénk, így eső, zápor, zivatar is előfordulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár