A következő napokban egy anticiklon alakítja időjárásunkat, a felhőoszlató leszálló légmozgások hatására túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb vékony fátyolfelhőzet jelenhet meg az égen. Az anticiklon fölé délnyugati áramlással egyre melegebb léghullámok érkeznek, így további felmelegedésre számíthatunk. Csütörtökön tetőzik a hőhullám, ekkor már Somogyban is 35 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. 

Pénteken azonban változás kezdődik időjárásunkat. Északnyugat felől egy hullámzó hidegfront éri el hazánkat, ennek hatására labilissá válik a légkör, növekszik a zivatarhajlam. Kissé már enyhül a hőség, a hőmérsékletek azonban még többnyire 30 fok felett alakulnak. A záporok, zivatarok környezetében azonban átmenetileg jelentősen enyhül a meleg. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 32-34 fok között alakulnak. A késő esti órákra 27-29 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: napközben változóan fátyolfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órákra 19-21 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 35-37 fok között alakulnak. 

null

Péntek: gyakrabban lesz erősen felhős az ég, emellett azonban napos időszakok is lehetnek. Összességében többfelé várható zápor, heves zivatar. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 20-23 fok között alakulnak. A délutáni órákra 30-33 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégére megszűnik a hőség, kellemes hőmérsékletű idő köszönt be. Szombaton azonban még erős, helyenként viharos lesz a szél. 
Újabb felmelegedés a jövő hét első napjaiban sem valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás