Egy ciklon előoldali áramlásában délnyugat felől több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Hétfőtől újabb felmelegedés kezdődik, a több napos frissebb idő után ismét visszatér a hőség. Kedden még egy gyenge front érint bennünket, így megtorpan a felmelegedés, szerdán azonban már 35 fok közeli nappali hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Hétfő: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, néhol előfordulhat rövid zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő.

Kedd: a napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak. 

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 18-21 fok között alakulnak. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: csütörtökön tetőzik a hőhullám, ekkor már 35 fok feletti maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak. Péntek napközben aztán záporok, zivatarok kíséretében egy újabb hidegfront éri el hazánkat. Szombatra megszűnik a hőség, de még így is meleg nyári idő valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, tavasz, kánikula, felmelegedés, meleg, zivatar, csapadék, hőség, zápor, nyár, időjárás