Hétfőtől azonban már szárazabb, stabilabb és melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Több lesz a napsütés, zápor, zivatar már csak néhol fordulhat elő. Erősödik a nappali felmelegedés, egyre inkább 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Kedden egy gyenge front érint bennünket, ennek hatására átmenetileg megtorpan a felmelegedés, de továbbra is kánikulai meleg várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak. A késő esti órákra 23-25 fok közé hűl a levegő. 

Hétfő: változóan gomolyfelhős, többnyire napos idő várható, elvétve előfordulhat rövid zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 16-20 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. 

Kedd: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét csütörtökön tetőzik a hőhullám, a nappali hőmérsékletek ekkor már 35 fok felett alakulnak. Pénteken azonban záporok, zivatarok kíséretében újabb frissítő hidegfront érkezik. Megszűnik a hőség, de még így marad a meleg nyári idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, fülledt, meleg, hőség, kánikula, felmelegedés, nyár, tavasz, csapadék, zápor, időjárás