Egy ciklon áramlási rendszerében már néhány fokkal melegebb, páradús levegő áramlik fölénk a magasban, így fokozódik a fülledtség, növekszik a zápor, zivatarhajlam. A záporos csapadék csak kisebb gócokban lesz jellemző, így a legtöbb hely most is szárazon marad. A hőmérsékletekben még nem lesz jelentősebb változás, legfeljebb 30 fokig melegszik a levegő. 

Hétfőtől már egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, visszatér a kánikula. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, záporokban megerősödik. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak. Késő estére 22-25 fok közé hűl a levegő. 

null

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő. 

null

Hétfő: a változóan gomolyfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Elvétve kialakulhat rövid zápor, vagy zivatar. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 16-20 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől tovább erősít a meleg, országos hőségre számíthatunk. Augusztus 19-én azonban újabb frissítő hidegfront érkezhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár