Pénteken még marad a nagyrészt napos, száraz idő, legfeljebb kevés gomoly, vagy fátyolfelhőzet jelenhet meg az égen. Egy közelgő frontrendszer előterében igen meleg levegő érkezik fölénk, így kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés.

Szombaton is marad a hőség, de már labilissá válik a légkör, egyre fülledtebb idő várható. A napsütés mellett gomolyfelhős időszakok is lehetnek és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. Vasárnap is marad a zápor, zivatarhajlam és néhány fokkal már enyhül a meleg. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Péntek: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg kissé a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 34-36 fok között alakulnak. Késő estére 28-30 fok közé hűl a levegő.

Szombat: a napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 20-23 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak, de a záporos helyeken ennél néhány fokkal hűvösebb lesz.

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan várható zápor, heves zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 19-22 fok között alakulnak. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét első napjaiban is marad a változékony idő, zápor, zivatar bárhol előfordulhat. Megszűnik a hőség, de így is meleg nyári idő várható. A jövő hét második felében megnyugszik az időjárás és újabb felmelegedés kezdődhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, zápor, meleg, felmelegedés, nyár, hőség, kánikula, tavasz, zivatar, csapadék, időjárás