A következőkben már egy anticiklon alakítja időjárásunkat, a változást okozó hidegfrontok jó néhány napig elkerülik a Kárpát-medence térségét. A felhőoszlató leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz idő várható, átmeneti zápor, zivatar csak elvétve alakulhat ki. Eleinte még folytatódik a viszonylag kellemes idő, a nappali hőmérsékletek 30 fok közelében maradnak, majd a későbbiekben már egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, visszatér a hőség. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Hétfő: napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenik meg az égen. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: folytatódik a nagyrészt napos, száraz idő, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak. 

Szerda: túlnyomóan napos idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 17-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: péntekig, szombatig kitart a hőség, majd ezt követően egy hidegfront hatására ismét enyhül a nagy meleg. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, zápor, zivatar, nyár, felmelegedés, meleg, kánikula, hőség, tavasz, csapadék, időjárás