A front a késő délutáni, esti órákra átvonul felettünk, ezt követően csökken a csapadékhajlam, fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Vasárnap már nem várható számottevő csapadék, de marad a szeles idő. Több-kevesebb napsütésre mindenhol számíthatunk, a hőmérsékletek azonban továbbra is 30 fok alatt alakulnak.

Hétfőn már megszűnik a "hűvös" levegő utánpótlása, kissé erősödik a nappali felmelegedés. Friss lesz a hajnal, helyenként 15 fok alá hűl a levegő, napközben azonban már meleg nyári idő várható 30 fok közeli délutáni hőmérsékletekkel. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. A reggeli, délelőtti óráktól kezdve egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. A magasabb értékeket még a front előtt mérhetjük, ugyanakkor a már csapadékos tájakon 25 foknál is hűvösebb lehet. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 15-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-28 fok között alakulnak. 

Hétfő: napos, száraz idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő, de néhol ennél hűvösebb is lehet. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől, szerdától ismét melegszik az idő, néhány napra visszatér a hőség. A következő hétvégén azonban újabb hidegfront érkezhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, fülledt, kánikula, hőség, felmelegedés, zápor, időjárás, meleg, zivatar, tavasz, csapadék