A következő napokban is egy anticiklon alakítja időjárásunkat. A felhőoszlató leszálló légmozgások hatására folytatódik  a szinte zavartalanul napos, száraz idő. Az anticiklon fölé továbbra is igen meleg levegő érkezik, a nappali hőmérsékletek már többfelé 35 fok felett alakulnak. Várhatóan szombaton tetőzik a hőség, ekkor már 40 fok közelébe melegszik a levegő. 

Vasárnap egy gyenge hidegfront érint bennünket, ennek hatására már gomolyfelhők jelennek meg az égen, zápor, zivatar azonban csak néhol fordulhat elő. Néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de továbbra is kánikulai meleg várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: a napsütés mellett helyenként megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 35-37 fok között alakulnak. Késő estére 28-30 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: többnyire napos idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 21-23 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek általában 36-38 fok között alakulnak, de egyes helyeken akár 39-40 fok is lehet. 

null

Vasárnap: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a hajnali, reggeli órákban néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét hétfőn már visszatér a forróság, majd ezt követően átmenetileg ismét enyhül a nagy meleg. Összességében a napsütésé lesz a főszerep, hűsítő zápor, zivatar csak elvétve fordulhat elő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás