A következő napokban egy anticiklon alakítja időjárásunkat, a változékony időt okozó ciklonok és azok frontjai messze elkerülik hazánkat. A felhőoszlató leszálló légmozgások hatására túlnyomóan napos, száraz idő várható. Az átmeneti kellemesebb idő után nyugat, délnyugat felől ismét afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Keddtől újabb jelentős felmelegedés kezdődik, a hét közepén már országos hőség várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: napos, száraz idő várható. A változó irányú szél kissé megélénkül. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 23-26 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: folytatódik a túlnyomóan napos, száraz idő. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak. 

null

Csütörtök: a sok napsütés mellett helyenként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar nem valószínű. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a hét legvégéig kitart, sőt tovább fokozódik a hőség, egyes helyeken már 40 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár