A pénteken átvonult gyenge hidegfront mögött északi áramlás alakul ki felettünk amellyel többnyire száraz és néhány fokkal frissebb léghullámok érkeznek fölénk. Szombaton eleinte még előfordulhatnak felhős tájak, elvétve zápor, zivatar is kialakulhat, majd a későbbiekben már egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep.

Vasárnap és hétfőn már anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz napos, száraz idő várható. Az éjszakák ismét frissek lesznek, többfelé 15 fok alá hűl a levegő, míg napközben 28-30 fokos átlagosan meleg idő várható. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, átmeneti zápor, zivatar azonban csak néhol alakulhat ki. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: napos, száraz idő várható. Az északi szél megélénkül. A hajnali órákra 13-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. 

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Az északi szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől, szerdától újabb hőhullám érkezik, visszatérnek a 35 fokos forró nappalok. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikula, felmelegedés, zivatar, csapadék, hőség, fülledt, meleg, nyár, zápor, időjárás