Egy közelgő hidegfront előterében ma még igen meleg levegő áramlik fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, országos hőség várható. Holnaptól azonban a napos, száraz időt okozó anticiklon fokozatosan gyengül felettünk, így északnyugat felől már megközelíthetnek bennünket a változékony időt okozó frontok. Kedd napközben egy hidegfront éri el hazánkat, hatására labilissá válik a légkör, növekszik a zivatarhajlam. 4-5 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, megszűnik a hőség.  Szerdán csökken a csapadékhajlam, ismét a napsütésé lesz a főszerep, a hőség azonban nem tér vissza. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 34-36 fok körül alakulnak. Késő estére 28-30 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: gyakrabban lesz felhős az ég, több-kevesebb napsütés azonban előfordulhat. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 21-23 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. 

null

Szerda: napos, száraz idő várható élénk északnyugati széllel. A hajnali hőmérsékletek 17-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét második felében tovább csökken a hőmérséklet, kellemes nyári idő várható. Időnként futó záporok, helyi zivatarok is előfordulhatnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás