Vasárnap és hétfőn anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok elkerülik térségünket. Többnyire napos, száraz idő várható, zápor, zivatar legfeljebb elvétve fordulhat elő. Ismét erősödik a nappali felmelegedés, visszatér a hőség.

Kedden ugyanakkor már egy újabb hidegfront éri el hazánkat, ennek hatására labilissá válik a légkör, növekszik a zápor, zivatarhajlam. A front átvonulása után 4-5 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Vasárnap: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Az északi szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. A késő esti órákra 26-29 fok közé hűl a levegő. 

null

Hétfő: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 33-35 fok között alakulnak.

null

Kedd: gyakrabban lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban napos időszakok is lesznek. Szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét második felében változékony, időnként záporokkal, zivatarokkal tarkított idő várható. Kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár