A hosszútávú anomália modellek szerint folytatódhat a hamisítatlan nyári idő. Többnyire anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így összességében az átlagosnál szárazabb idő valószínű. A frissítő frontok átvonulásakor előfordulhatnak záporok, zivatarok, nagyobb területre kiterjedő tartósabb csapadéknak azonban kicsi az esélye. 

Európa légkörében a következő időszakban kisebb átalakulás kezdődik. A tartós hőséget okozó anticiklon átmenetileg leépül, így északnyugat felől már elérhetnek bennünket az időjárási  frontok. A hidegfrontok nem okoznak komolyabb lehűlést, de lerövidíthetik az esetleges hőhullámokat, illetve gyakrabban lehetnek záporok, zivatarok.

A hónap eleji pár napos hőség után visszatér a hazánkban szokásos nyári meleg. A forró légtömeg azonban továbbra is közel lesz hozzánk, így a későbbiekben egy megfelelő nyomás elrendeződés hatására újabb komoly hőhullám érkezhet. 

1.Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése júliusra.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése júliusra. 

3. Ábra: a forró levegő még a hónap első dekádjában visszaszorul dél felé, észak, északnyugat felől pedig kevésbé meleg léghullámok árasztják el térségünket. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál melegebb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jégeső, vihar, felmelegedés, csapadék, front, lehűlés, zivatar, zápor, időjárás