Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz folytatódik a többnyire napos, száraz idő, hűsítő zápor, zivatar csak elvétve fordulhat elő. Péntekig marad a déli áramlás amellyel továbbra is igen meleg léghullámok érkeznek fölénk. Az éjszakák már nem hoznak felfrissülést, többnyire 20 fok feletti minimum hőmérsékletek várhatók, napközben pedig a 35 fok körüli maximumok lesznek majd a jellemzőek. A napi középhőmérséklet 27 fok felett valószínű, így a másodfokú hőség figyelmeztetés lesz érvényben. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szerda: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak néhol alakulhat ki. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 34-36 fok között alakulnak. Késő estére 27-30 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 20-23 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 34-36 fok között alakulnak. 

Péntek: napos, száraz idő várható délutáni gomolyfelhőkkel. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 20-23 fok között alakulnak. A délutáni órákra 34-36 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén északnyugati áramlással néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk, így enyhül a nagy meleg, a nappali hőmérsékletek már "csak" 30 fok körül alakulnak. A jövő hét elején ismét melegszik az idő, majd kedden újabb hidegfront érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, időjárás, kaposvár