Anticiklon alakítja időjárásunkat, az enyhülést okozó hidegfrontok messze elkerülik hazánkat. Többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az anticiklon fölé déli áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek, így a következő napokban tovább fokozódik a hőség.

Már az éjszakák sem hoznak jelentős felfrissülést, napközben pedig egyre inkább 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Szerdán a nagy meleg mellett kissé labilissá válik a légkör, ennek hatására helyenként előfordulhat zápor, zivatar. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 32-34 fok között alakulnak. Késő estére 27-29 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 34-36 fok között alakulnak. 

Szerda: napos idő várható délutáni gomolyfelhő képződéssel. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, zivatarban viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 21-23 fok között alakulnak. A délutáni órákra 35-37 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: péntekig folytatódik a hőség, majd a hétvégén egy gyenge hidegfront hatására néhány fokkal enyhülhet a meleg. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, hőség, felmelegedés, meleg, tavasz, kánikula, zápor, zivatar, nyár, csapadék, időjárás