Vasárnaptól anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony, zivataros időt okozó légköri frontok már elkerülik térségünket. Túlnyomóan napos, száraz időszak köszönt be, legfeljebb elvétve  fordulhat elő rövid záporos csapadék.

Déli áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így további felmelegedésre számíthatunk, megjelennek a 35 fok körüli nappali hőmérsékletek. A napi középhőmérséklet kezdetben 25 fok körül, majd hétfőtől, keddtől már 27 fok felett alakul, így életbe lép a másodfokú hőség figyelmeztetés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. Késő estére 25-27 fok közé hűl a levegő. 

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 18-21 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 32-34 fok között alakulnak. 

Kedd: sok lesz a napsütés, marad a száraz idő. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig kitart a nagy meleg, már az éjszakák sem hoznak jelentős felfrissülést. Marad a száraz idő, legfeljebb szerdán fordulhat elő zápor, zivatar. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, kánikula, fülledt, meleg, nyár, zivatar, hőség, tavasz, zápor, csapadék, időjárás