Szombaton még kissé labilis levegő áramlik fölénk, ennek hatására időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Fülledt meleg idő várható, 30 fok körüli maximum hőmérséklettel.

A következő napokban azonban már döntően anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, túlnyomóan napos, száraz idő várható. Déli áramlással afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így tovább fokozódik a kánikula, beköszönt a hőség. Hétfőn már 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, a napi középhőmérséklet pedig 27 fok felett lehet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a délutáni órákban szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: változóan gomolyfelhős, többnyire napos idő várható, elvétve előfordulhat rövid zápor, vagy zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 17-20 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 31-33 fok között alakulnak. 

Hétfő: napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 18-21 fok között alakulnak. A délutáni órákra 32-34 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől tovább fokozódik a hőség, a napi középhőmérséklet már 27 fok felett alakulnak. A nappali maximum hőmérséklet pedig már elérheti a 35-36 fokot. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, felmelegedés, tavasz, zivatar, hőség, kánikula, meleg, nyár, zápor, csapadék, időjárás