Anticiklon alakítja időjárásunkat, a jelentősebb változást okozó frontok elkerülik térségünket. Folytatódik tehát a többnyire napos, száraz idő, legfeljebb kevés gomolyfelhő jelenik meg az égen. 
Az anticiklon fölé délnyugati áramlással afrikai eredetű meleg léghullámok érkeznek. Hétfőn tetőzik kánikula, ekkor már 35 fok közeli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak.
Az esti, késő esti órákban azonban egy gyenge hidegfront éri el hazánkat, ennek hatására keddre átmenetileg enyhül a nagy meleg. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő. 

Hétfő: a nap nagy részében folytatódik a többnyire napos, száraz idő, az esti, késő esti órákban azonban már megnövekedhet a felhőzet és néhol zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő. 

Kedd: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, néhol előfordulhat rövid zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 18-20 fok között alakulnak. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hét további részében is folytatódik a kánikula, legfeljebb átmenetileg frissül fel némileg a levegő. Időnként hűsítő zápor, zivatar is előfordulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, hétvége, időjárás