Eleinte anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a felhőoszlató leszálló légmozgások hatására túlnyomóan napos, száraz idő várható.

Csütörtökön egy közelgő gyenge hidegfront előterében már melegebb és labilis légtömeg érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, többfelé 30 fok közelébe melegszik a levegő, de közben növekszik a zápor, zivatarhajlam. 

Pénteken szárazabb, stabilabb és néhány fokkal frissebb léghullámok érik el hazánkat. Csökken a csapadékhajlam, de kissé mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szerda: napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A változó irányú szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a délutáni, esti órákban szórványosan zápor, heves zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 27-29 fok között alakulnak. 

Péntek: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. Néhol előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: vasárnaptól, hétfőtől további felmelegedés várható, néhány napra beköszönt a kánikula. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: fülledt, zivatar, nyár, felmelegedés, kánikula, hőség, tavasz, meleg, csapadék, zápor, időjárás