A legtöbb hosszútávú, anomália modell az átlagosnál melegebb nyarat prognosztizál. Átmeneti felfrissülések továbbra is előfordulhatnak, de többnyire a déli áramlások uralkodhatnak felettünk, gyakoriak lehetnek a hőhullámok. A nyár nagyobb részében anticiklonális hatások érvényesülhetnek, így az átlagosnál szárazabb idő valószínű és a későbbiekben fokozódhat az aszály. 

A nyár elején azonban még marad a hőmérsékleti kontraszt Európa felett, így folytatódik a változékony idő. A hűvösebb, illetve a forró légtömeg is viszonylag közel lesz hozzánk, ami zivataros időt sejtet, tartósan száraz, napos időszak még nem valószínű.

A későbbiekben azonban fokozatosan csökken a kontraszt, a hűvös légtömeg mindinkább visszaszorul, dél felől pedig egyre nagyobb területeket hódít meg az afrikai eredetű meleg levegő. Európa északnyugati tájain alacsony légnyomású terület alakulhat ki, ugyanakkor a kontinens nagy részén, így a Kárpát-medence térsége felett egyre inkább a magasnyomású zóna, anticiklon lehet majd a jellemző. Ez a légköri képződmény már elzárja a nedves légtömegek útját, nálunk pedig biztosítja a napos, száraz időt. A nyugati, északnyugati ciklonok előoldalán pedig idővel egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. 

Afrika északi részén, illetve az Arab tábla felett már egyre forróbb levegő halmozódik fel ami a későbbiekben akár hazánk időjárására is hatással lehet. Megfelelő nyomás elrendeződések alkalmával akár extrém hőhullámok is elérhetik Európát.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál melegebb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra
1. Ábra

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése június-július-augusztusra. 

2. Ábra
2. Ábra

2. Ábra: az ECMWF modell hőmérsékleti anomália előrejelzése 2 méteres magasságra június-július-augusztusra. 

3. Ábra
3. Ábra

3. Ábra: az ECMWF modell nyomás anomália előrejelzése június-július-augusztusra. Európa középső területei felett összességében anticiklonális hatások érvényesülhetnek. 

4. Ábra
4. Ábra

4. Ábra: az ECMWF modell csapadék anomália előrejelzése június-július-augusztusra. 

5. Ábra
5. Ábra

5. Ábra: multi rendszerű hőmérsékleti anomália előrejelzés 2 méteres magasságra június-július-augusztusra. 

6. Ábra
6. Ábra

6. Ábra: multi rendszerű hőmérsékleti anomália előrejelzés 1500 m magasságra június-július-augusztusra. 

7. Ábra
7. Ábra

7. Ábra: multi rendszerű csapadék anomália előrejelzés június-július-augusztusra.  

8. Ábra
8. Ábra

8. Ábra: kezdetben még marad a hőmérsékleti kontraszt Európa felett. Hazánk a hűvös és az igen meleg légtömeg határán, ütközőzónájában helyezkedik el. 

9. Ábra
9. Ábra

9. Ábra: a későbbiekben már egyre nagyobb területeket hódíthat meg az afrikai eredetű meleg levegő. 

10. Ábra
10. Ábra

10. Ábra: Afrika északi részén, illetve az Arab tábla térsége felett már június elején beköszönt a forróság, a legmagasabb nappali hőmérsékletek elérhetik a 45-47 fokot. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, aszály, forróság, hőség, felmelegedés, nyár, időjárás