Tőlünk délre egy mediterrán ciklon örvénylik, ennek áramlási rendszerében nedves léghullámok érkeznek fölénk. Vasárnap még folytatódik a változékony, esőkkel, záporokkal tarkított idő, de a csapadékhullásban hosszabb szünetek is lesznek. A nappali hőmérsékletek továbbra is 20 fok alatt alakulnak. 
Hétfőtől normalizálódik időjárásunk, távoznak az esőfelhők, egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Kissé már emelkedik a hőmérséklet, keddtől pedig jelentős felmelegedés kezdődik. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég, helyenként azonban már rövid időre kisüthet a nap. Szórványosan várható eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A nappali hőmérsékletek 15-18 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a csapadékmentes tájakon mérhetjük. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat rövid futó zápor. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 7-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. 

Kedd: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől további jelentős felmelegedés várható, beköszönt a kánikula. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, hétvége, kaposvár