A front előterében még meleg levegő áramlik fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek elérhetik a 30-31 fokot. Az esti óráktól már egyre többfelé valószínű zápor, heves zivatar, de kiterjedt csapadék nem várható, így lesznek helyek amelyek szárazon maradnak. 

Csütörtökre áthalad felettünk a front, mögötte pedig már szárazabb, stabilabb levegőfajta érkezik. Csökken a zivatarhajlam és néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. 

Pénteken is folytatódik a nyáriasan meleg idő, a hőmérsékletek még többnyire 25 fok felett alakulnak. A nap második felében ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szerda: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte csak elszórtan, majd estétől már egyre többfelé várható zápor, zivatar. Egy-egy hevesebb zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. A változó irányú szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 28-31 fok között alakulnak. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő. 

Csütörtök: a napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, de zápor csak néhol alakulhat ki. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. 

Péntek: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak. Napközben eleinte néhol, majd estétől már szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödhet. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: szombaton újabb hidegfront érkezik, így többnyire a felhőké lesz a főszerep és szórványosan eső, zápor is előfordulhat. A nappali hőmérsékletek már csak 18-20 fok között alakulnak. Vasárnap csökken a csapadékhajlam, de még marad a kissé hűvös idő, majd a jövő hét elején fokozatosan emelkedik a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás