Hétfőn már ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás amellyel melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Tartós napsütés azonban nem várható, mivel egy melegfronti felhőzóna halad át felettünk.

Keddtől további felmelegedésre számíthatunk, helyenként már 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Ekkortól azonban ismét növekszik a levegő páratartalma, fokozódik a fülledtség. A napsütés mellett már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett erősen felhős időszakok is lehetnek. A délkeleti szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Szórványosan várható zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 29-31 fok között alakulnak. 

Szerda: változóan gomolyfelhős, napos idő várható. A délutáni órákban szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. A változó irányú szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak. A délutáni órákra 29-32 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a szerda esti órákban egy hidegfront éri el hazánkat amely mögött csütörtökre felfrissül a levegő. A front mögött tartósabb északnyugati áramlás alakul ki, így a hétvégén fokozatosan tovább csökken a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, zivatar, tavasz, zápor, időjárás, csapadék