Kezdetben még egy anticiklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik az eseménytelen, száraz, többnyire napos idő. Az átmeneti jelentős felfrissülés után ismét délire fordul felettünk az áramlás amellyel egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Csütörtökön már 25 fok közelébe melegszik a levegő, majd a következő napokban visszatérnek a 30 fok körüli csúcshőmérsékletek. 

Szombattól azonban ismét páradús, labilis levegő érkezik fölénk, így több lesz a gomolyfelhő és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Csütörtök: napos, száraz idő várható élénkülő délnyugati széllel. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő. 

null

Péntek: a napsütés mellett már időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. 

null

Szombat: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan zápor, heves zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 14-16 fok között alakulnak. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a fülledt meleg szombat után vasárnaptól ismét frissebb és néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de még így is kellemes kora nyári idő várható. Keddtől, szerdától azonban újabb felmelegedés kezdődik. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár