A következő három nap időjárása Somogy megyében: Eleinte anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz folytatódik az eseménytelen, száraz idő. Egy ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, meleg levegő érkezik fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, nem egy helyen 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 
Pénteken már megközelít bennünket a ciklon gyenge hidegfrontja. Marad a meleg idő, de ismét több lesz felettünk a gomolyfelhő és átmeneti záporok, zivatarok is előfordulhatnak. 
Szombatra át is vonul felettünk a front, visszatér a napos, száraz idő. A nappali hőmérsékletek 25 fok körül alakulnak. 

Csütörtök: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő. 

Péntek: a napsütés mellett erősen gomolyfelhős időszakok is lehetnek és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. A változó irányú, a későbbiekben északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 26-29 fok között alakulnak. 

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét első napjaiban csendes, nyári idő várható, újabb hidegfront majd kedd délután érkezhet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hétvége, kaposvár, időjárás