A következő napokban anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony, csapadékos időt okozó frontok elkerülik hazánkat. Naposabb, szárazabb időszak köszönt be, zápor, zivatar kialakulásának egyre kisebb lesz az esélye. Szerdától délnyugat felől afrikai eredetű meleg léghullámok érkeznek fölénk. Néhány napos ízelítőt kapunk az igazi nyárból, csütörtökön már 30 fok körüli nappali hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Elszórtan még előfordulhat zápor, zivatar. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő. 

Szerda: többnyire a napsütésé lesz a főszerep, csak néhol növekedhet meg kissé a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 10-13 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 25-27 fok között alakulnak. 

Csütörtök: napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali hőmérsékletek 13-15 fok között alakulnak. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: pénteken még marad a 30 fok, de egy hidegfront hatására már ismét növekszik a zivatarhajlam. A hétvégén 4-5 fokkal visszaesik a hőmérséklet, de még így is kellemes meleg idő várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhülés, tavasz, szél, zivatar, lehűlés, csapadék, köd, front, időjárás, zápor