A következő három nap időjárása Somogy megyében:  Déli áramlással meleg, páradús léghullámok érkeznek fölénk, így fokozódik a fülledtség, a nappali 25 fok körüli hőmérsékleteket a ténylegesnél is melegebbnek érezhetjük. A délutáni órákban ismét beindul a gomolyfelhő képződés, de zápor, zivatar csak elszórtan fordulhat elő. Pénteken egy közelgő hidegfront hatására tovább növekszik a légköri labilitás és egyre nagyobb területen várható csapadék. A hőmérsékletekben még nem várható lényeges változás.

Szombaton már a hidegfront alakítja időjárásunkat, borongós idő várható többfelé esővel, záporral, zivatarral. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már 25 fok alatt alakulnak. 

Csütörtök: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan várható zápor, heves zivatar. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő. 

Péntek: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól  többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. 

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. Összességében többfelé valószínű eső, zápor. Az északi szél megerősödik. A hajnali órákra 11-13 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. 

Távolabbi kilátások: vasárnaptól már valamivel stabilabb levegőfajta érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam. A jövő hét nagy részében átlagosan meleg, igazi májusi idő várható. Több-kevesebb napsütésre mindennap számíthatunk, de helyenként átmeneti zápor, zivatar is előfordulhat. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, kaposvár, időjárás