Déli áramlással egyre melegebb, páradús léghullámok érkeznek hazánk fölé, így a következőkben tovább erősödik a nappali felmelegedés, fokozódik a fülledtség. Több-kevesebb napsütésre mindennap számíthatunk, de közben erős lesz a gomolyfelhő képződés és a főleg a délutáni órákban szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Az erősebb zivatarokban felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat. 

Pénteken ugyanakkor egy hullámzó hidegfront éri el térségünket melynek hatására tovább nő a légköri labilitás, az eddigieknél jóval többfelé alakulhat ki zápor, heves zivatar. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak. Késő estére 17-20 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: a napsütés mellett erősen gomolyfelhős időszakok is lesznek és a délutáni, esti órákban szórványosan zápor, heves zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik. A hajnali hőmérsékletek 8-11 fok között alakulnak. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő. 

null

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, kevés napsütés inkább a nap első felében lehet. Napközben egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 22-23 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: szombaton még többfelé várható újabb eső, zápor, majd vasárnaptól csökken a csapadékhajlam. Kezdetben néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, majd ismét emelkedik a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, somogy megye, időjárás