A hosszútávú anomália előrejelzések szerint az idei május összességében átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé melegebb lehet. A hónap során inkább a ciklonális hatások dominálhatnak felettünk. Átmeneti szárazabb, naposabb időszakok ugyan előfordulhatnak majd, de többnyire a páradús, fülledt idő lehet majd a jellemző. 

Európa felett továbbra is fennáll a jelentős hőmérsékleti kontraszt, emiatt  folytatódhat a változékony idő. Hazánk időjárását a következő időszakban a közelünkben kialakuló ciklonok határozzák meg. Közelebb lesz hozzánk a meleg légtömeg, így a hőmérsékletek már viszonylag kellemesen alakulnak. A ciklonok előoldali áramlásában azonban a Földközi-tenger térségéből páradús léghullámok is érkeznek, így fokozódik a fülledtség, gyakoriak lesznek a záporos, zivataros időszakok. A medárd jellegű időt időnként hidegfrontok szakítják meg, ilyenkor átmenetileg szárazabb, frissebb idő köszönt be. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése májusra. 

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése májusra. 

null

3. Ábra: a következő egy-két hétben még marad a jelentős hőmérsékleti kontraszt felettünk. A hideg és meleg levegő határán alacsony nyomású területek alakulnak ki, amelyben változékony lesz az idő. A Kárpát-medence környékén meleg, de gyakran felhős, záporos, zivataros idő valószínű. 

null

4. Ábra: hőmérsékleti és csapadék diagram Kaposvár és környékére. A hőmérsékleti görbe nagyjából a sokéves átlaggal együtt fut. A kiugró csapadék görbék medárd jellegű időt sejtetnek.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, somogy megye, időjárás, kaposvár