Keddtől azonban egy ciklon áramlási rendszerében már ismét nedves, páradús levegő érkezik fölénk, így változékonyabbra fordul az idő. Eleinte még csak szórványosan, majd szerdán már sokfelé várható csapadék. Zápor, zivatar, sőt kiterjedtebb tartós eső is előfordulhat. Területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A nappali hőmérsékletek eleinte 20 fok körül alakulnak, majd szerdán átmenetileg jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Hétfő: a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Néhol előfordulhat rövid zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A nappali hőmérsékletek 19-21 fok között alakulnak. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő. 

Kedd: napközben fokozatosan erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól már eső, zápor is előfordulhat. A délkeleti szél többfelé megerősödik. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

Szerda: túlnyomóan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Az északkeletire forduló szél megerősödik. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek általában 12-15 fok között alakulnak, de a tartósan esős helyeken még ennél is hűvösebb lehet. 

Távolabbi kilátások: csütörtöktől néhány napra megnyugszik az idő, a jelentősebb frontok elkerülik térségünket. Újabb változás, csapadék majd május első napjaiban érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: köd, front, enyhülés, havas, fagy, , szél, zápor, csapadék, lehűlés, zivatar, időjárás