Tőlünk délre egy mediterrán ciklon örvénylik, ennek áramlási rendszerében enyhe nedves légtömeg érkezik fölénk. Pénteken több hullámban érkezik majd a csapadék, összességében jelentős mennyiségű eső valószínű. Labilis lesz a légkör felettünk, így akár zivatar is előfordulhat.

Szombaton már lassan távolodik tőlünk a ciklon, így napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, sok napsütésre azonban nem számíthatunk. Vasárnap is folytatódik a változékony idő, de ekkor már valamivel több lesz a napsütés. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: túlnyomóan borult idő várható, csak rövid időre vékonyodhat el, vagy szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Délután néhol heves zivatar sem kizárt. A keleti szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek általában 14-16 fok között alakulnak, de a tartósan esős helyeken ennél hűvösebb lehet. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban már felszakadozik a felhőzet. Eleinte még többfelé, majd a délutáni órákban már csak elszórtan alakulhat ki eső, zápor. A délkeleti szél megerősödik. A hajnali hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő. 

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 9-11 fok közé hűl a levegő. A nappali hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig nem várható lényeges változás, marad a változékony, meleg tavasz idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár